Workshops in een jeugdinrichting

De tweede dag zit erop. We hebben twee dagen workshops gegeven. Eenmaal alleen een dag en de tweede dag samen. Het was best indrukwekkend.
Beide dagen was er een geweldincident bij andere leraren en deze wilden weg en willen niet meer terugkomen. Ik kan er wel inkomen want het vergt erg veel je.

De groepen jongens en groepen meiden zijn divers qua leeftijd, volwassenheid, achtergrond en etniciteit. Wat ze gemeen hebben is dat het zeer intens is en veeleisend met in elke groep enkele individuen die nogal heftig zijn in hun gedrag. De groepsdynamiek en je eigen opstelling en communicatie bepalen hoe het verder gaat. Je voelt bij sommigen dat ze de grenzen continue opzoeken en hierbij gaan ze erg ver. Maar individueel zijn ze bijna allemaal mensen met een groot hart. Maar je weet niet wat hun achtergrond is maar een veilige warme stimulerende omgeving zal het niet geweest zijn en dat merk je.

Praten over het hebben van dromen en het realiseren hiervan ligt voor velen ver buiten hun voorstelling, ver buiten hun realistische gevoelswereld. Maar het kunnen kleine dingen zijn en zelfs de meest lastige “klanten”, wilden eigenlijk een “gewoon leven”.  Dag twee ging het over “Geluk” en hoe ‘relaties, emoties en communicatie’ hierin een grote rol spelen. Bij de meeste komt de boodschap binnen en is er goed contact en delen ze hun persoonlijke inzichten. Dat is erg moedig vind ik en fijn om te ervaren. Met gepaste trots merk ik hoe je positieve invloed hebt op jonge mensen waarbij soms alles tegen lijkt te zitten. Een klein kaarsje in een donkere wereld zijn, met de harde windvlagen van de groepsdynamica, is toch een beetje licht. Het doet me veel om echte lieverds te herkennen en ik hoop dat ze nog veel vertrouwen en warmte zullen ontvangen en dat we ze een beetje “opgeladen” hebben met ons fabriekje. behoeften-overzicht