Werk conflict

Deze week hebben we iemand geholpen die wanhopig advies zocht.

“Kees” had op zijn werk problemen. Hij was ooit aangenomen door een collega. Nu werkte hij elke dag samen en ontstonden er verschillen van mening. De collega bedreigde hem te laten ontslaan. Reden was eigenlijk het gedrag van die collega die uit angst handelde. Er werd gedreigd met een aanklacht via de directeur. Maar hoe kon hij zich nou verdedigen tegen iets dat niet bestond?

Ik stelde hem de vraag wat hij in essentie wilde bereiken?

“Gewoon werken, met plezier, zonder drama.”

Nou, dan gaan we daarvoor. Simpel, eerlijk en to the point. Je hoeft niet met alle drama te komen en met modder te gooien. Je kunt iedereen in zijn waarde laten, jezelf niet te verlagen en je kunt laten zien dat je geen bedreiging bent. Je wilt alleen veilig en met plezier je werk doen.

 

we besloten niet te wachten op de actie van de collega maar zelf het initiatief te nemen. Netjes en eerlijk. Ik hielp met het opstellen van een email. Zijn baas reageerde met: je hoeft je geen zorgen te maken. Dat was een grote opluchting. Morgen zouden ze toch even gaan zitten. Ik stelde hem gerust. Je hoeft niet uit angst te reageren. Laat anderen maar met (valse) beschuldigingen komen. Eerlijkheid duurde het langst. Kwetsbaar maar overtuigd kon hij de meeting in. En hij werkte nog lang en gelukkig 🙂