Spanningsklachten en PTSS

Merk je dat je sneller en emotioneler reageert dan vroeger?  Komen je werk en/of privé relaties tegenwoordig eerder en meer onder druk te staan? Voel je meer onmacht en voel je continue een spanning? Dit kan je leven knap lastig maken.

Wellicht heb je ooit een indrukwekkende negatieve ervaring doorgemaakt? De spanning die hierdoor wordt veroorzaakt kan soms pas na jaren aan de oppervlakte komen. Soms kan dit komen door een recente andere (negatieve) ervaring.

Heb je wellicht het gevoel hier niets aan te kunnen doen? Tóch zijn er mogelijkheden. Je kunt deze klachten drastisch reduceren en ervoor zorgen dat je weer lekkerder in je vel komt te zitten. Ook je gezin. Gun jezelf de mogelijkheid om hier iets in te veranderen.

Waarom pieker ik? Hoe pieker ik minder?

Piekeren helpt ons in onze beleving van ONveiligheid.
Gaan we iets verliezen of niet krijgen?

De aanleg voor piekeren kan genetisch zijn. 70% van mensen van gescheiden ouders hebben een grotere kans om angststoornissen te ontwikkelen. Overbezorgde ouders zijn een oorzaak voor extra gevoeligheid voor piekeren. Ook afwezige ouders waarbij het kind de “zorg-rol” op zich neemt, heeft hetzelfde effect. Ook ontwikkel-psychologie speelt een rol bij bijvoorbeeld ouders die emotioneel afwezig waren en hun kinderen in-adequaat een gevoel van veiligheid hebben meegegeven.

Piekeren over je piekeren en daarover in zitten leidt tot (meta-)piekeren in een “indirecte winst omgeving”, waardoor je nog meer piekert. Je gaat je slecht voelen, schuldig en en uitgeput.

We piekeren vanwege negatieve toekomstbeelden, om met onzekerheid om te gaan, om onze emoties te reguleren, we piekeren om piekeren te voorkomen, en om een einde aan positieve emoties voor te blijven. Kom in contact voor een anti-pieker coaching van 2 uur. Je krijgt praktische tips om echt je gepieker te reduceren en inzicht te krijgen in de aard en aanleg. Kom je gepieker te boven en neem positief controle.

 Onderzoek wijst uit…

“Woede en wraak zijn geen onbegrijpelijke gevoelens voor getroffenen van ernstige schokkende gebeurtenissen. Bij veel cliënten komt woede zelfs voor als voornaamste en vaak meest hinderlijke klacht, óók voor de omgeving”.

Woede is een symptoom, en achter het symptoom schuilt doorgaans een hele cascade van reacties en problemen. Zo blijkt ‘PTSS-woede’ significant geassocieerd te zijn met verminderd gezinsfunctioneren, fysieke en emotionele mishandeling en verminderde algehele lichamelijke gezondheid. (bron)

Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards. – Soren Kierkegaard 

Je staat niet alleen

Veel mensen, uit onder andere uniformberoepen, zullen deze gevoelens herkennen. Bijvoorbeeld veteranen, politiemedewerkers, hulpverleners, brandweermedewerkers, werknemers van de Nederlandse spoorwegen, ambulancemedewerkers en vele, vele anderen. Ook in privérelaties of in andere situaties kunnen trauma’s ontstaan. Het kan iedereen overkomen.

People grow through experience if they meet life honestly and courageously. This is how character is built. – Eleanor Roosevelt 

Je kunt rekenen op meer begrip

Dit therapieprogramma staat onder leiding van een veteraan (oud-marinier). Bij de OplaadFabriek kun je vanzelfsprekend rekenen op begrip, vertrouwen, discretie, veiligheid, authenticiteit, professionaliteit, geduld en betrokkenheid.

The truth is, everyone is going to hurt you. You just have to find the ones worth suffering for. – Bob Marley

Niet alleen praten, maar aan de slag

De Oplaadfabriek wil je niet slechts helpen met het verminderen van je klachten door therapie. Ook willen we de behaalde resultaten handhaven door ervoor te zorgen dat je (externe) situatie verbeterd wordt. Hiervoor werken we samen met andere organisaties om je op meerdere belangrijke gebieden bij te staan. We zien 4 pijlers die we kunnen ondersteunen:

  1. Jij zelf – We bieden je naast therapie ook nazorg. Dit doen we door periodiek contact te hebben over je situatie. Dit kan door middel van e-mail, Skype, telefoon of door extra sessies als dat nodig mocht blijken.
  2. Gezin – De OplaadFabriek biedt relatie (en gezins-) therapie. Hiermee zorgen we samen dat jij en je partner elkaar meer waarderen. Door het vergroten van inzicht en begrip voor elkaars behoeften leer je allebei elkaar beter te begrijpen.  Dit voorkomt een boel spanning.
  3. Werk – We werken samen met organisaties die je helpen met werk vinden. Ook kunnen we je adviseren bij (dreigende) conflicten op je werk.
  4. Maatschappij – Instellingen en overheden maken het je niet makkelijk. Om een weg te vinden door het woud vol formulieren en regels kunnen we maatschappelijk werkers inzetten. Dit doen we om de hulp zo praktisch mogelijk te maken.

There are only two mistakes one can make along the road to truth; not going all the way, and not starting. – Buddha

Maak hier een afspraak voor een kennismakings-gesprek